95 jaar ervaring in vervoersoplossingen
170 medewerkers veilig op weg
120 representatieve voertuigen
1 partner voor al uw mobiliteit
Uw partner in Taxi & Touringcar

Automaatrijbewijs B

Snel je rijbewijs halen in Dongen of omgeving? Dan ben je aan het juiste adres bij VANDERWOU verkeersopleidingen! Je kunt bij ons snel starten met het volgen van rijlessen, zodat jij in no-time je autorijbewijs hebt. Zowel handgeschakeld als in een automaat, het kan allebei.  Snelheid, kwaliteit en veiligheid. Dat is waar je bij ons voor kiest. Bij ons kun je altijd binnen 2 weken starten!

 

Proefles

Ook als je nog geen enkele rijervaring hebt, zit je bij ons goed. Niet iedereen heeft even veel aanleg of ervaring. Maar dat is ook niet nodig om ergens een succesvolle start mee te kunnen maken. Je kunt bij ons een proefles inplannen.  Je maakt dan, samen met een ervaren instructeur, kennis met het voertuig en de manier waarop we lesgeven. Zo kunnen we je het beste begeleiden naar een succesvol rijexamen.

 

Theorieles

Voordat je je rijexamen haalt heb je natuurlijk ook een theorie examen gedaan. Je theoriepakket zit in de PlanGo app.

 

Theorie-examen

Voor je praktijkexamen kan worden aangevraagd moet je in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Het lespakket hiervoor zit in diverse pakketten die we aanbieden of is los te bestellen. Het theorie examen dien je zelf te regelen en te betalen. Dit doe je als volgt: Ga naar mijn.cbr.nl en log in met je Digid. Klik daarna op Theorie examen auto, bromfiets, motor en klik hierbij de juiste categorie aan. Er verschijnen dan verschillende examenlocaties en tijden. Kies de locatie en het tijdstip van jouw voorkeur en betaal direct je theorie examen. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen! Theorie examen mag je doen vanaf 16 jaar. Het theoriecertificaat is 1,5 geldig.  Het theorie-examen auto duurt ongeveer 45 minuten, inclusief de uitleg vooraf. Je dient een half uur voor aanvang van het theorie-examen auto in het CBR examencentrum aanwezig te zijn.

Het theorie-examen auto bestaat uit 3 onderdelen:

1. Gevaarherkenning (25 vragen)
2. Regelgeving (30 vragen)
3. Verkeersinzicht (10 vragen)

 

Praktijkles

De praktijklessen krijg je steeds in dezelfde auto. Voor je autorijlessen wordt je thuis of op de met de instructeur afgesproken plek opgehaald. Hierdoor hoef je niet zelf eerst naar de verkeersschool toe te komen. Samen met je instructeur haal je aan het eind van je les de volgende cursist op. Deze zorgt op zijn of haar beurt dat jij weer veilig thuis of op je afgesproken adres wordt afgezet. De instructeur leert je de fijne kneepjes van veilig autorijden, zodat jij met een goed en vertrouwd gevoel de weg op kan. Naast de reguliere les, is er ook een mogelijkheid voor extra begeleiding. Deze extra begeleiding is speciaal gericht op faalangst/autisme. 1 praktijk lesuur duurt 60 minuten. Een reguliere rijles duurt 90 minuten, anderhalf lesuur.

 

Handgeschakeld of automaat.

Naast een handgeschakelde auto om in te lessen, hebben wij ook de mogelijkheid om in een automaat auto je rijbewijs te halen. De kosten blijven gelijk. Bij het inschrijven kun je de keuze hierin kenbaar maken. Voor meer informatie over onze pakketten vind je onderaan deze pagina.

Wanneer je rijles volgt en het rijexamen aflegt in een auto zonder koppelingspedaal krijg je een automaat rijbewijs, oftewel rijbewijs B met code 78. Deze code betekent dat je met dit rijbewijs enkel in een auto met automatische versnellingsbak kunt rijden. Wil je overstappen naar een auto met handgeschakelde versnellingsbak? Dan heb je een volwaardig rijbewijs B nodig. Hiervoor hoef je niet opnieuw een theorie-examen te doen, alleen een praktijkexamen.

 

Voor wie?

Mensen waarbij de motoriek het niet toestaat om ook het schakelen erbij te leren, kunnen toch autorijden in een auto met automaat. Een andere reden kan zijn dat je een automaat prettiger vindt rijden, omdat het meer ontspannen rijdt. Ook voor mensen met rijangst of faalangst is de automaat een uitkomst. Je hebt meer tijd om de verkeerssituatie in je op te nemen en dat geeft rust en vertrouwen. Ook hebben enkele instructeurs van onze verkeersschool een aanvullende opleiding gevolgd om mensen met faalangst of rijangst te begeleiden. Een automaat oftewel een auto met een automatische transmissie is al lang niet meer een auto voor oudere mensen. Een automaat is niet alleen veiliger, maar het rijdt super. Kortom alle redenen om in een automaat te gaan rijden.

 

Het verschil tussen een automaat en handgeschakelde auto

De rijlessen in een automaat of een handgeschakelde auto zijn grotendeels hetzelfde. Je leert in beide gevallen de verkeersregels, het toepassen van de verkeersregels en de rijvaardigheden met de auto. Het enige verschil is dat je niet leert te schakelen en koppelen. Doordat je dit niet hoeft te doen, kun je je volledig concentreren op het verkeer.

Voordelen van een automaat t.o.v. een handgeschakelde auto:

  • Minder handelingen verrichten tijdens de les; (ont)koppelen en schakelen.
  • Volledige concentratie op het verkeer.
  • Als je regelmatig in een file rijdt, is een automaat ideaal.
  • Steeds meer auto’s worden standaard uitgerust met een automaat (hybride en elektrische auto’s).
  • In een automaat vervult het linkerbeen geen functie en kan in een ontspannen houding geplaatst worden.

Daar tegenover staat de beperking dat je niet in een handgeschakelde auto mag rijden na het behalen van je rijexamen.

We adviseren je hierin graag wat het beste bij jou past!

 

Praktijkexamen

Het aanvragen van het praktijkexamen wordt verzorgd door je instructeur. Dit kan worden geregeld door VANDERWOU Verkeersopleidingen te machtigen. Dit doe je als volgt: Ga naar mijn.cbr.nl en log in met je Digid. Klik daar op “Rijschoolmachtigen en vul het nummer van de rijschool in, namelijk 4515W2. Klik op volgende stap en vul de verdere gevraagde gegevens in. Klik als laatste op ‘Machtigen”.

Naast een regulier praktijkexamen is er ook een mogelijkheid voor het afleggen van een faalangstexamen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij of zij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Tijdens een faalangstexamen moet je hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen. Kijk bij onze pakketten voor de opties of overleg met je instructeur wat het beste bij je past.

 

Een Eigenverklaring/Gezondheidsverklaring

Denk eraan om op tijd de Eigenverklaring, ook wel Gezondheidsverklaring genoemd, in te vullen. Dit doe je als volgt: Ga naar mijn.cbr.nl en log in met je Digid. Klik daar op “Ik wil praktijkexamen doen” en vul het formulier in. Let op! Je dient het formulier naar waarheid in te vullen. Het onjuist invullen van deze verklaring is strafbaar en de rijschool is dan ook niet verantwoordelijk voor de gevolgen hiervan.

 

Niet vergeten!

Een geldig legitimatiebewijs mee nemen als je op examen gaat!

 

Vanaf je 16e beginnen

Kun je niet wachten tot je 18e? Dat hoeft ook niet meer.  Als je 16,5 jaar oud bent, kun je beginnen met rijlessen. Vanaf je 17e mag je je rijexamen afleggen. Als je je autorijbewijs hebt gehaald, mag je tot 18 jaar autorijden samen met je begeleidende coach. Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig de weg op.

 

Heb je nog vragen?

Kijk dan even hier.

× Hoe kunnen wij je helpen?