90 jaar ervaring in vervoersoplossingen
140 medewerkers veilig op weg
85 representatieve voertuigen
1 partner voor al uw mobiliteit
Uw partner in Taxi & Touringcar

Vraag en Antwoord

Veel gestelde vragen

 

Vanaf welke leeftijd mag je beginnen aan de praktijklessen?

Vanaf de dag dat je 16 jaar en 6 maanden oud bent. Het praktijkexamen mag je afleggen op de dag van je 17e verjaardag.

 

Hoe lang duurt een rijles?

Een rijles duurt 60 minuten.

 

Hoe worden de nieuwe onderdelen uitgelegd?

Tijdens de uitleg staat de auto altijd stil zodat de nieuwe stof goed kan worden opgenomen. Daarna wordt het onderdeel geoefend tot het zelfstandig kan worden toegepast. Door het thuis bestuderen van de komende les via de app zal er in de auto minder tijd besteed behoeven te worden aan de uitleg van het nieuwe onderdeel. Het voordeel hiervan is dat er per les meer tijd over blijft om te oefenen.

 

Geven jullie ook speciaal les voor mensen met faalangst?

Ja, die mogelijkheid is er. Faalangst bij rijles komt vaker voor dan je denkt. Heb jij last van rijangst en durf je niet met de auto de weg op? Of breekt het zweet je uit bij het doen van bepaalde handelingen, zoals inparkeren? Neem dan faalangst rijles bij ons. Onze instructeurs zijn gespecialiseerd in faalangstbegeleiding en het geven van rijles aan personen met autisme en ADHD. Ze helpen jou graag om van je rijangst af te komen. Zo kun jij binnenkort ook gewoon je rijbewijs halen en zonder vrees autorijden.

 

Heb je een vaste Instructeur en auto tijdens de rijlessen?

Ja, je hebt altijd met dezelfde instructeur te maken. De auto waarin je lest, is ook de auto waarin je de tussentijdse toets en het praktijkexamen in doet.

 

Wordt ik thuis opgehaald?

Ja, je wordt thuis of op een andere vooraf afgesproken plaats opgehaald en teruggebracht.

 

Zit ik alleen in de auto met de rijinstructeur?

Voor het grootste deel van je les wel, je haalt wel samen met je instructeur de leerling op die zijn of haar les aansluitend aan jouw les gepland heeft staan. Deze brengt jou vervolgens weer thuis, zodat we de rijlessen snel en gemakkelijk op elkaar kunnen laten aansluiten.

 

In wat voor auto krijg ik les?

Je krijgt les in een Mercedes A klasse. Comfortabel, milieuvriendelijk, veilig en stoer.

 

Geven jullie ook rijles in een automaat?

Die mogelijkheid is er ook. Je krijgt dan les in een automaat en doet ook examen hiervoor.

De leskosten in een automaat verschillen niet van de leskosten van een schakelauto. Wel moet je rekening houden dat je met een rijbewijs gehaald in een automaat niet mag rijden in een schakelauto.

 

Wat is het automaat rijbewijs?

Wanneer je rijles volgt en het rijexamen aflegt in een auto zonder koppelingspedaal krijg je een automaat rijbewijs, oftewel rijbewijs B met code 78.

Deze code betekent dat je met dit rijbewijs enkel in een auto met automatische versnellingsbak kunt rijden.

 

Wordt er gerookt in de auto of tijdens de rijlessen?

Nee, in de lesauto en tijdens de rijlessen wordt er door de instructeur en leerling niet gerookt. Dit om zowel de voordelen voor de gezondheid en de tijd die je rijdt zo gunstig mogelijk te benutten.

 

Moet ik mijn theoriecertificaat hebben voordat ik begin met rijlessen?

Nee, maar het werkt zeker in je voordeel als dit wel het geval is. Doordat je meer weet van de regels hoeft er minder uitgelegd worden en kan er op de praktijk geoefend worden. Dit verkort de duur van de rijopleiding aanzienlijk. De beste regel om aan te houden is dat je kennis van de regels moet hebben als je met lessen begint. Voor het leren besturen van de auto is theoretische kennis niet nodig.

 

Wat is het CBR nummer van VANDERWOU Verkeersopleidingen?

Het CBR nummer is 4515W2. Dat heb je nodig bij de aanvraag van het theorie-examen.

 

Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

Het theoriecertificaat is anderhalf jaar (18 maanden) geldig.

 

Wanneer mag je op voor het theorie-examen?

Vanaf 16 jaar kun je deelnemen aan het theorie-examen.

 

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden voor het theorie-examen?

De beste manier is het zelfstandig leren met een theorie boek en het volgen van de klassikale theorielessen. De instructeur geeft je tijdens de lessen vaak voorbeelden en die leren je natuurlijk het meest.

 

Hoe kan ik het theorie-examen aanvragen?

Via de site kan het CBR is dit makkelijk en online te regelen. Je kan dan zelf de examenplaats, datum en tijd kiezen. Voor individuele theorie-examens heb je de hulp van de rijschool nodig. Voordat de rijschool het examen kan aanvragen dien je deze te machtigen met behulp van je Digid.

 

Wat is een tussentijdse toets ?

De tussentijdse toets laat je kennis maken met alle aspecten van het praktijkexamen en wordt na ongeveer driekwart van je rijopleiding afgenomen door een CBR examinator. De toets duurt net als het praktijkexamen 55 minuten, waarvan je 35 minuten zal rijden. Er is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. De toets wordt in je eigen lesauto afgenomen en jouw instructeur rijdt mee en is bij het eindgesprek aanwezig. Door het nemen van een tussentijdse toets, kan je vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres tijdens het eerste praktijkexamen.

 

Krijg ik tijdens het praktijkexamen dezelfde examinator als tijdens de tussentijdse toets?

Het CBR systeem voor het aanvragen van praktijkexamens stelt ons nooit in staat zelf de examinator te kiezen. Door puur toeval is het mogelijk dezelfde examinator te treffen op het examen.

 

Hoe wordt bepaald of het tijd is voor het praktijkexamen?

Samen met de instructeur wordt er bepaald of het tijd is het praktijkexamen aan te vragen. Dit verschilt per leerling en wordt in grote lijnen bepaald door: de zelfstandigheid van de leerling, het volgen en toepassen van de verkeersregels en het goed in kunnen spelen op eventuele fouten van medeweggebruikers.

 

Wat is de gemiddelde wachttijd voor een praktijkexamen?

Het CBR moet rijscholen binnen een bepaald aantal weken een plek kunnen bieden voor het Praktijkexamen. Dit is onderling afgesproken tussen het CBR en de rijschool. Helaas door de vertragingen ontstaan door de afgelopen Coronaperiode kan deze wel afwijken van de onderstaande indicatie. De indicatie voor de wachttijd is:

Voor een eerste examen: binnen 7 weken

Voor een tussentijdse toets: binnen 7 weken

Voor een herexamen: Niet binnen 2 weken na het vorige examen, wel binnen 5 weken.

Dit is waar het CBR naar streeft, helaas kan dit in sommige gevallen afwijken. Bij het aanvragen van het praktijkexamen zal er rekening gehouden worden met de extra lessen die een cursist nog nodig zal hebben om met een goed gevoel op herhaling te gaan.

 

Wat wordt er van mij verwacht tijdens het praktijkexamen?

Vlot, veilig en zelfstandig autorijden. Eventueel door je aan te passen en op sommige plaatsen de regels iets te verbuigen. Dit kan alleen door inzicht te hebben en te durven autorijden. Dit doel bereik je sneller door buiten de lessen om, theoretisch en praktisch zoveel mogelijk bezig te blijven met verkeer. Denk hierbij aan het zien van borden tijdens het fietsen, of het meekijken met andere bestuurders als je in de auto zit. In grote lijnen is het de bedoeling dat je tijdens je examen niet opvalt bij de overige medeweggebruikers. Als je je goed hebt voorbereid zal je merken dat het praktijkexamen meer een formaliteit is waar je naartoe moet, rijden heb je voor het examen al geleerd.

Hoe lang duurt een faalangst rijexamen?
Voor het faalangstexamen heb je in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit.

 

Wat heb ik nodig voor een praktijkexamen bij het CBR?

Voordat je rijexamen of een tussentijdse toets kan aanvragen, moet je ons als rijschool daar eerst toestemming hiervoor geven. Je instructeur helpt je graag verder met de details over de Digid machtiging. Wij verzorgen verder de aanvraag bij het CBR. Denk verder nog aan een geldig legitimatiebewijs, de gezondheidsverklaring (zie de website van het CBR) mijn.cbr.nl en je geldige theoriecertificaat.

 

Nog geen 18 en je rijbewijs behaald?

Gefeliciteerd! Maar er moet nog wel een aantal zaken geregeld worden. Je mag dan namelijk nog niet alleen rijden, maar ten alle tijden een begeleider naast je hebben. Deze begeleider moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de begeleider minimaal vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs B en staan ingeschreven bij de GBA (gemeentelijke basis administratie). Ook mag je begeleider vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen strafrechtelijke veroordeling voor verkeersovertredingen, alcoholcursussen en/of onderzoek naar rijvaardigheid of rijgeschiktheid gehad hebben.  De begeleiderspas vraag je aan als volgt: Je moet minimaal 1 en maximaal 5 begeleiders aanmelden bij de RDW. Dit doe je op de website van de RDW met je Digid. Is je begeleider geregistreerd, dan kun je met je Digid de begeleiderspas aanvragen bij het RDW. Met de begeleiderspas kun je bij het loket van het gemeentehuis in je woonplaats je rijbewijs aanvragen. Uiteraard moetje begeleider tijdens het rijden een geldig rijbewijs kunnen tonen en mag hij of zij niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen.

 

Wat is het Nieuwe Rijden?

Het nieuwe rijden wordt door steeds meer bestuurders toegepast omdat zij zich bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Daarnaast maken de hoge brandstofprijzen het uit economische reden noodzakelijk dat chauffeurs efficiënt omgaan met brandstof.

 

Wat is een puntenrijbewijs?

Sinds 2002 is een systeem ingevoerd, waarbij een beginnend bestuurder een puntenrijbewijs heeft.  Er zit weinig verschil in het puntenrijbewijs en een gewoon rijbewijs. Je mag net zo veel en vaak autorijden als je maar wilt en je moet je aan exact dezelfde regels houden als ieder andere automobilist. Het beginnersrijbewijs is een puntenrijbewijs. Het verschil zit hem in de strengere regels voor het behouden van je rijbewijs. De eerste vijf jaar nadat je je rijbewijs hebt behaald ben een je zogenoemd ‘beginnend bestuurder’. Elke keer als je wordt aangehouden voor een ernstig vergrijp dan wordt er één punt van je puntenrijbewijs afgetrokken. Dit gebeurd bij: bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan dertig kilometer per uur, of het veroorzaken van een ongeval waarbij doden en of gewonden vallen.

 

Wat moet ik aan bij het motorrijden?

Voor motorexamens en -toetsen heb je de volgende kleding nodig:

  • een goedgekeurde motorhelm;
  • bij voorkeur oogbescherming, zoals een helmvizier of (zonne)bril voorzien van kunststof glazen;
  • schoenen, die tenminste de enkels bedekken en beschermen;
  • handschoenen, die de hand en pols volledig bedekken en beschermen;
  • een broek, die de benen volledig bedekt en beschermt;
  • een jas, die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.

Alle uitrusting is bij voorkeur speciaal bedoeld voor motorrijders. Tijdens de lessen en het examen verzorgen wij dit voor je, behalve de schoenen, maar zelf aanschaffen kan natuurlijk ook. Je wil immers snel kunnen toeren als je je rijbewijs op zak hebt!

 

Op wat voor motor mag ik rijden?

Als je jonger bent dan 20, dan les je op een lichte motor: A1. Vanaf je 17e kun je al je theorie-examen doen. Met de praktijklessen start je als je je autorijbewijs hebt, of als je je motor theorie-examen hebt gehaald. Als je 18 jaar bent, mag je de praktijkexamens AVB (voertuigbeheersing) en AVD (verkeersdeelneming) doen. Je krijgt dan rijbewijs A1. Als je deze 2 jaar in je bezit hebt, kun je overstappen naar een zwaardere motor: A2. Daar moet je alleen een praktijkexamen AVD voor af te leggen. Heb je de A2 minimaal 2 jaar in je bezit, dan kun je naar de motor met een onbeperkt vermogen: A. Ook daarvoor hoef je alleen een praktijkexamen AVD af te leggen. Als je 24 jaar of ouder bent, dan kun je direct voor het rijbewijs A aan de slag.

 

Hoe werkt een rijexamen voor een motorrijbewijs? 

Het motorrijbewijs bestaat uit 3 delen, het theorie-examen, het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB, bijzondere verrichtingen) en het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD).  Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig en de AVB uitslag is 1 jaar geldig. Na het behalen van je AVD is je motorrijbewijs compleet.

 

Wat is code 80 op een motorrijbewijs A?

Als je het A-rijbewijs haalt voor je 24e, dan krijg je de aantekening code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je op een driewielig motorvoertuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) rijden. Twee jaar na het halen van je A rijbewijs of als je 24 wordt vervalt de code 80.

 

Wat kost een rijles?

Kijk hier voor een overzicht van onze tarieven en pakketten.

 

Kan ik beter een pakket kopen of losse lessen betalen?

Een pakket is bij VANDERWOU altijd goedkoper. Daarnaast betaal je altijd alleen de lessen die gereden worden. Eventuele teveel betaalde lessen worden verrekend en terugbetaald na de opleiding. Kies je voor een pakket met een tussentijdse toets, maar blijkt die niet nodig en ga je direct op voor je examen en zak je, dan kun je je “tussentijdse toets” alsnog gebruiken als herexamen.

 

Wat als ik niet al mijn lessen nodig heb uit mijn gekozen pakket?

Geen probleem. Als blijkt dat je minder lessen nodig hebt dan in je pakketkeuze zitten, dan krijg je van ons altijd restitutie van de overbodige lessen. Die hoef je dus niet te betalen. Heb je ze al wel betaald, maar blijken het er toch teveel, dan krijg je dat geld netjes van ons teruggestort.

 

Kan ik rijlessen zonder kosten afzeggen?

Ja, zolang dit  48 uur voorafgaand aan de start van de les gebeurd, zijn hier geen kosten aan verbonden. Rijlessen moeten altijd telefonisch worden afgezegd tussen 09:00 en 17:00. Een rijles die korter dan 48 uur voor aanvang is geannuleerd, wordt, tenzij er de mogelijkheid is deze op te vullen door een andere leerling, (dan kunnen we coulant zijn) volledig in rekening gebracht.

 

Wat als ik geen tussentijdse toets nodig heb?

Blijkt tijdens je rijopleiding dat het zo goed gaat, dat je de tussentijdse toets niet nodig hebt, maar die zit wel in je pakket? Dan geven we je de optie om deze in te zetten als “herexamen” mocht dat nodig zijn.

 

Hoe werkt een herexamen?

We gaan ervanuit dat je gelijk slaagt, maar mocht het toch gebeuren dat je een herexamen nodig hebt, dan gaat dat altijd in mondeling overleg met je instructeur. Er wordt dan gekeken naar eventueel extra lessen, mocht dat nodig zijn en wordt het herexamen gepland.

 

Coronamaatregelen tijdens de rijles en het examen

Kijk hier voor de laatste maatregelen om je veiligheid te kunnen waarborgen.

 

Heb je nog andere vragen?

Mocht je nog vragen en/of opmerkingen, neem dan contact met ons op via het hiervoor bestemde formulier.