95 jaar ervaring in vervoersoplossingen
170 medewerkers veilig op weg
120 representatieve voertuigen
1 partner voor al uw mobiliteit
Uw partner in Taxi & Touringcar

Motorrijbewijs A

Motorrijbewijs

Wil je gaan motorrijden? Al toerend je vrijheid voelen? Ook voor een motorrijbewijs ben je bij VANDERWOU aan het juiste adres. Je kunt starten met de praktijklessen voor je motorrijbewijs vanaf 18 jaar.

Bij ons kun je altijd binnen 2 weken starten!

 

Wat moet ik aan bij het motorrijden?

Voor motorexamens en -toetsen heb je de volgende kleding nodig:

  • een goedgekeurde motorhelm;
  • bij voorkeur oogbescherming, zoals een helmvizier of (zonne)bril voorzien van kunststof glazen;
  • schoenen, die tenminste de enkels bedekken en beschermen;
  • handschoenen, die de hand en pols volledig bedekken en beschermen;
  • een broek, die de benen volledig bedekt en beschermt;
  • een jas, die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.

Alle uitrusting is bij voorkeur speciaal bedoeld voor motorrijders. Tijdens de lessen en het examen verzorgen wij dit voor je, behalve de schoenen, maar zelf aanschaffen kan natuurlijk ook. Je wil immers snel kunnen toeren als je je rijbewijs op zak hebt! Via ons krijg je korting bij Motorkledingcenter in Tilburg.  Mocht je daar gebruik van willen maken, vraag je instructeur voor meer informatie.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor het halen van het motorrijbewijs moet je 3 examens afleggen; het theorieexamen, het examen voertuigbeheersing (AVB) en het examen verkeersdeelneming (AVD).

Als je het A-rijbewijs haalt voor je 24e, krijg je de code 80 op je rijbewijs. Hiermee mag je op een driewielig motorrijtuig, lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) rijden. De code 80 vervalt 2 jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 bent geworden. Als je het A2 rijbewijs al hebt vervalt code 80 op het moment dat je het A2 rijbewijs 2 jaar in je bezit hebt. Hierna mag je ook op een zware motor (A) rijden. De rijles wordt gegeven door een gecertificeerd KGI instructeur; deze zijn hoger opgeleid en geven dus lessen van hogere kwaliteit.

Natuurlijk heb je voor je autorijbewijs al de verkeersregels moeten leren, maar voor het motorrijbewijs komt daar wat meer bij kijken. Tijdens het theorie-examen worden er vragen gesteld die specifiek gericht zijn op het rijden met een motor, zoals de plaats op de weg, het gebruik van de remmen e.d.

Het theoriecertificaat van het motorrijbewijs kun je halen door examen te doen bij het CBR. Je moet hiervoor minimaal 18 jaar oud zijn. Je krijgt bij het theorieexamen 50 vragen. Een deel van de vragen is simpel met ja/nee te beantwoorden, er is een aantal meerkeuzevragen (A, B of C) en open vragen. Als je 44 vragen of meer goed hebt, ben je geslaagd. De uitslag van het theorieexamen is 1,5 jaar geldig.

Wil je het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) afleggen? Dan moet je je theorieexamen gehaald hebben, ook wanneer je het rijbewijs B al hebt. Je kunt wel starten met de praktijklessen ter voorbereiding op het examen voertuigbeheersing (AVB).

Tijdens de praktijklessen moet je het rijbewijs B of theoriecertificaat A altijd bij je hebben. Je moet dit certificaat voor aanvang van het praktijkexamen verkeersdeelneming aan de examinator laten zien. 1 praktijk lesuur duurt 60 minuten. Een reguliere rijles duurt 90 minuten, anderhalf lesuur.

Opfriscursus nodig?

Een tijdje geen auto of motor gereden, maar wil je wel met een vertrouwd gevoel de weg op? Schrijf je dan in voor een opfriscursus. Hierin zitten 6 lesuren van 60 minuten, (ingezet als 3 rijlessen van 1.5 uur) zodat je net even weer de puntjes op de i kunt zetten en met een goed gevoel weer achter het stuur gaat zitten.

Heb je nog vragen?

Kijk dan even hier.

 

Het theoriepakket is voor de opleiding Motor optioneel, laat tijdens je inschrijving weten of je hier gebruik van wil maken. Je krijgt dan toegang in de PlanGo app om zelfstandig je theorie voor te bereiden. Het examen hiervoor regel je zelf bij het CBR.

Ben je klaar voor je motorrijlessen in de praktijk? Plan direct een proefles in!

 

× Hoe kunnen wij je helpen?